میدان بایزید استانبول
میدان بایزید استانبول
میدان بایزید ( انگلیسی: Beyazıt Square، ترکی: Beyazıt Meydanı ) که در ترکی به آن میدان آزادی (Hürriyet Meydanı ) نیز می گویند، میدانی وسیع در مقابل ورودی اصلی دانشگاه استانبول و مجاور بازار بزرگ و بازار کتاب های کهنه ( Sahaflar Çarşısı ) است. در دوران بیزانس، این میدان عمومی "میدان تئودوسیوس" ( Forum of Theodosius ) نامیده می شد. امروزه میدان بایزید مملو از دستفروش ها، دانشجو ها و کبوتر ها است. مهم ترین ساختمان موجود در این مکان مسجد بایزید می باشد. همچنین ساختمان های دیگری نیز وجود دارند که زمانی بخشی از مجتمع ( külliye ) میدان بایزید بوده اند: یک مدرسه که امروزه به موزه ی خوشنویسی تبدیل شده است، یک مجتمع شامل عمارت ( نوانخانه ) و کاروانسرا که امروزه مکان کتابخانه ی باشکوه ایالتی بایزید است و یک حمام دوبل بلا استفاده.
با اینکه رومی ها به این میدان، میدان تاوری ( Forum Tauri ) می گفتند – نام گذاری شده از مجسمه ای از یک گاو که قطعه ی مرکزی میدان بود – بیزانسی ها آن را گسترش دادند و میدان تئودوسیوس نامیدند. دانشگاه استانبول امروزی که در ساختمان وزارت جنگ قدیم قرار گرفته، در میدان بایزید واقع شده است. مسجد سلیمانیه که بزرگترین مسجد استانبول است، دقیقا پشت محوطه ی دانشگاه قرار دارد. از آنجاییکه یکی از ورودی های اصلی بازار بزرگ در ناحیه ی شرقی میدان بایزید واقع شده است، این قسمت چارشیکاپی ( Çarşıkapı ) به معنای درِ بازار نامیده می شود.
پس از فتح قسطنطنیه، محمدِ فاتح اولین کاخش را در میدان بایزید بنا نهاد؛ سازه ای چوبی به نام اسکی سرای ( Eski Sarayı ). پس از ساخت توپکاپی، اسکی سرای به منزل زنانی تبدیل گشت که مجبور به ترک کاخ اصلی می شدند؛ زمانی که سلطانی در می گذشت، مادرش ( والده سلطان )، که جایگاه قدرتمندش به عنوان رئیس حرمسرا را از دست می داد، به این کاخ منتقل می شد. در قرن 19 ام، به منظور ایجاد فضا برای ساخت مجتمع با عظمت وزارت جنگ – که توسط آگوست بورژوا طراحی شده بود - ساختمان اصلی اسکی سرای تخریب شد؛ امروزه ساختمان وزارت جنگ جای خود را به دانشگاه استانبول داده است ( ساختار قلعه مانند و شباهت ساختمان دانشگاه به بنا های نظامی به همین دلیل است ).
برج بایزید ( 85 متر ) واقع در میدان بایزید، بر فراز یکی از هفت تپه ای قرار گرفته که کنستانتین کبیر به تقلید از مدل روم، شهر را روی آن ها بنا نهاده بود. این برج سنگی به دستور محمود دوم توسط سِنهکِریم بالیان طراحی گشت و در سال 1828 در مکان کنونی اش - که قبلا در آن یک برج چوبی وجود داشت - قرار داده شد. تا سال 1993 آتشنشانی استانبول از برج بایزید جهت ردیابی آتش سوزی ها استفاده می کرد. نور های رنگی برج نشانگر شریط جوی هستند: آبی نشان دهنده ی هوای صاف و آفتابی، سبز هوای بارانی، زرد هوای مه آلود و قرمز هوای برفی.
فرم کنونی میدان توسط تورگوت جانسور طراحی شده است. میدان بایزید محل برگزاری بسیاری از تظاهرات از جمله برخی از اعتراض های سال 1969 به نام "یکشنبه ی خونین" و یک حمله ی تروریستی در سال 1978 به نام "قتل عام بایزید" بوده است. در سال 1915، 20 نفر از فعالان سیاسی ارمنی در میدان بایزید دار زده شدند ( اعدام 20 هنچاکی ).
علاقمندان به سفر جهت مشاهده تور های آژانس مسافرتی گلفام سفر به وب سایت گلفام سفر قسمت خرید تور مراجعه نمایید.