در این نوع گردشگری، گردشگران با اهداف مشخص سفری مسؤولانه به مناطق طبیعی، که موجب حفظ محیط زیست و بهبود زندگی مردم محلی می شود، انجام میدهند.هدف از این نوع گردشگری آموزش و تربیت مسافران برای حمایت از اکوسیستم و منابع طبیعی، احترام به فرهنگ ها و عقاید مختلف و حقوق بشر و توسعه اقتصادی و سیاسی جوامع محلی است.
گردشگری آموزشی شامل آموزش های تخصصی و غیر تخصصی است، در این نوع گردشگری در کنار تفریح و فراغت به آموزش موضوعات مورد علاقه پرداخته می شود. این گردشگری شامل دوره های دانشگاهی رسمی و یا دوره های آموزشی غیر دانشگاهی که شامل فرآیندهایی مثل فرصت های مطالعاتی، شرکت در سخنرانی¬ها و سمینارهای علمی و ... است.
این نوع گردشگری به مطالعه گردشگري فرهنگي جوامع باستاني و مکانهاي باستان شناختي و ... میپرد. تاريخ و باستان شناسي ، مردم و سبکهاي زندگي ، تنوع فرهنگي، هنر و معماري ، غذا ها و نوشيدنيها و توليدات محلي ، ساختارهاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي و چشم اندازها از جمله مفاهیم مورد هدف در گردشگری باستان شناسی است.
سفر میتواند مقاصد مختلفی به همراه داشته باشد، از جمله میتواند به قصد کار یا تجارت، برای کسب یک تجربه معنوی در یک مکان مذهبی، برای شرکت در یک رویداد ورزشی و یا برای درمان پزشکی صورت گیرد، اما به آن سفری که تنها به قصد تفریح و تفنن انجام میشود، گردشگری تفریحی میگویند.
گردشگری جشنواره ها یا رویداد، بازاریابی رویداد های خاص به عنوان انگیزه و جاذبه ای برای گردشگری می باشد در این نوع از گردشگری یک مقصد به معرفی آداب ورسوم و سایر داشتههای خود میپردازد
گردشکری سلامتکه به آن توریسم درمانی هم میگویند،با هدف بهبود اعصاب،افزایش روحیه فرد، درمان یا سلامتی انجام می شود. در این نوع سفرها گردشگران از سالن های ماساژ، غذاهای سالم و در کل هر کاری که به سلامتی فرد منجر می شود، استفاده می کنند.
در این نوع گردشگری که بیشتر با هدف شرکت در کنفرانس ها، جلسات و همایش های بین المملی و عقد قرارداد های تجاری انجام می شود افراد همچنان کارمند یک شرکت مشخص هستند و به دلیل انجام وظایف محول شده تجاری به آنها به شهر ها یا کشور های دیگر سفر میکنند.
مقصود از گردشگری فرهنگی تاکید بر جذابیت های فرهنگی است که بر شیوه زندگی مردم ،تاریخچه آن مردم، هنر، معماری، ادیان و تمرکز دارد
مفهوم گردشگری مذهبی با زیارت متفاوت است. در زیارت فرد با هدف بازدید از یک مکان زیارتی به قصد انجام اعمال مذهبی سفر میکند ولی در گردشگری مذهبی هدف صرفا انجام امور مذهبی نیست. برای مثال حضور در کنفرانس مذهبی، رویدادهای فرهنگی ـ مذهبی و اجرای کنسرت موسیقی مذهبی جز گردشگری مذهبی محسوب میشوند.
ه آن دسته از سفرهایی گفته میشود که شخص با هدف تماشا یا شرکت در یک مسابقهٔ ورزشی عازم سفر میشود. افراد معمولا برای شرکت در رویداد های ورزشی معتبر مانند مسابقات المپیک و جام جهانی فوتبال که هر 4 سال یک بار برگزار می شوند عازم سفر می شوند.