تفاوتی ندارد که سفر کاری باشد یا تفریحی، در تمامی سفرهای هوایی در زمان آماده کردن وسایل سفر و بستن چمدان باید به خیلی از مسائل فکر کرده و در انتخاب وسایل سفر دقت کنیم. از وزن چمدان و وسایل همراه خود گرفته تا اشیای ممنوعه در کابین هواپیما و قسمت بار. حتی باید مراقب وسایلی که در کولهپشتی یا کیف خود به همراه دارید نیز دقت کرده، وسایل ممنوعه در پرواز را بشناسیم و همراه خود نبریم.
در برخی از پروازها حتی همراه داشتن یک اسپری خوشبوکننده یا یک قرص سردرد نیز میتواند دردسرساز شوند. ازاینرو اطلاع از اشیاء ممنوعه در کابین هواپیما نکتهای بسیار حائز اهمیت است. این نکته بسیار حائز اهمیت است که هر شرکت هواپیمایی فهرست اشیاء ممنوعه در کابین هواپیما مخصوص به خود را داشته ولی دستهای از وسایل و مواد هستند که در بین تمامی ایرلاینها مشترکاند. ازاینرو قبل از بستن چمدان خود با شرکت هواپیمایی که از آن بلیط هواپیما را خریداری کردهاید تماس گرفته و ممنوعیت وسایل خود را استعلام کنید.
در ادامه به این لیستها نگاهی خواهیم انداخت و با اشیاء ممنوعه در کابین هواپیما را بررسی میکنیم:
مایعات
محدودیت حمل مایعات در داخل هواپیما این روزها در سرتاسر جهان و در اکثر ایرلاینها اعمال میشود با ذکر این نکته که در کشورهای مختلف این ممنوعیت اندکی متفاوت میباشد. حجم تمامی مایعات و ژلهایی که به همراه دارید باید کمتر از ۱۰۰ میلیلیتر بوده و تمام آنها در کیسهای پلاستیکی که توسط زیپ بستهبندیشده باشد قرار گیرند. اگر خمیردندان، شامپو یا مایعات دیگر نیز به همراه دارید، میتوانید آنها را در ظروف کوچک مسافرتی بریزید. انواع کرمها، لوسیون ها، انواع مرطوبکننده ها، روغن حمام، شامپو، عطر، ژل و … ازجمله وسایلی هستند که نمیتوان در هواپیما آنها را به همراه داشت. البته که همراه داشتن برخی از اقلام ذکرشده بستگی به قوانین ایرلاین و البته سختگیری مأمور بازرسی خواهد داشت.

مواد غذایی
شاید پیش خود فکر کنید که همراه داشتن میوه، گوشت و سایر مواد غذایی نمیتواند خطرساز باشد و امنیت مسافران و پرواز را تحت تأثیر قرار دهد ولی در اکثر ایرلاینها مواد غذایی نیز در فهرست اشیای ممنوعه در کابین هواپیما قرار دارند. علاوه بر آن در اکثر ایرلاین ها بههیچعنوان مجوز همراه داشتن هرگونه محصولات کشاورزی و حتی تخم گیاهان را نیز صادر نمیکنند.
ازاینرو همراه داشتن این مواد برای افراد دردسرساز خواهد بود. لازم به ذکر است که شرکتهای هواپیمایی در مورد خوراکیها از قوانین متفاوتی پیروی میکنند. برخی از ایرلاین ها ممنوعیتی با حمل مواد غذایی با حجم زیر ۱۰۰ گرم همچون مربا، سوپ، آب و … ندارند. علاوه بر این در پروازهای خارجی بهتر این است که قوانین فرودگاه مقصد را چک کرده چون در فرودگاه اکثر کشورها و حتی کشور ایران همراه داشتن میوه، سبزی، حبوبات، گوشت و ادویه ممنوع بوده و در دسته وسایل ممنوعه در پرواز قرار دارند.
دارو
درصورتیکه افراد قصد داشته باشند تا دارویی را در طول پرواز در اتاقک هواپیما به همراه خود داشته باشند ضروری است تا نسخه پزشک نیز همراه آنها باشد. علاوه بر این در پروازهای خارجی نیز باید یک نسخه ترجمهشده از نسخه پزشک به همراه تأیید سفارت آن کشور در ایران نیز به همراه فرد باشد. به همراه داشتن داروهای مسکن و آنتیبیوتیکهای پرمصرف همچون ژلوفن و استامینوفن نیز دردسرساز بوده و همراه داشتن آنها در زمان پرواز ممنوع است. لازم به ذکر است که همانطور که در بالا ذکر شد هر کشوری قوانین مخصوص به خود را دارد و ضروری است که قوانین فرودگاه کشور مقصد را قبل از رزرو بلیط هواپیما به خوبی بدانیم.

مهمات
به همراه داشتن انواع مهمات، فشنگ شکاری یا جنگی،نارنجک، دینامیت، مواد آتشزا، فشفشه و بهطور کلی هرگونه موادی که شعلهورشده یا منفجر گردد در اتاقک هواپیما اکیداً ممنوع است. البته کمتر فردی در دنیا است که بخواهد این قبیل وسایل را همراه با خود به داخل هواپیما ببرد. علاوه بر این موارد به همراه داشتن اسپری دفاع شخصی، اسپری بیهوشکننده، گاز اشکآور و هر نوع اسپری یا کپسول شیمیایی دیگر به داخل هواپیما ممنوع بوده و این قبیل وسایل در لیست اشیای ممنوعه در اتاقک هواپیما قرار دارند.
سلاح گرم
حمل انواع سلاحهای گرم همچون سلاحهای نظامی، شکاری و ساچمهای، فشنگ جنگی، شکاری و ورزشی، ابزار برنده مانند تیغ موکت بری، بطری، شیشه، چاقو، دشنه، قمه، قیچی، ناخنگیر، تیغ جراحی، پنجهبوکس، تیغ اصطلاح صورت و.. در اتاقک هواپیما ممنوع است. علاوه بر این به همراه داشتن هرگونه اسلحه اسباببازی که شبیه به سلاحهای واقعی باشند نیز در داخل اتاقک هواپیما ممنوع میباشد.

وسایل نوکتیز و ابزارآلات
همانطور که در بالا ذکر شد حمل هرگونه چاقو، تیغ، دربازکن، خنجر، قمه، شمشیر، یخشکن، داس، قیچی و کلاً هر نوع وسیلهای که تیغهای بلندتر از ۱۰ سانتیمتر داشته باشد در داخل کابین هواپیما ممنوع میباشد. میتوان اینگونه وسایل را داخل غلاف خود گذاشته، حسابی بستهبندی کرده و در چمدان خود قرار دهیم تا ممنوعیتی جهت حمل آنها وجود نداشته باشد. علاوه بر موارد فوق برخی از افراد بهواسطه شغل خود همیشه به همراه خود ابزارآلات دارند.
ازاینرو حمل پیچگوشتی، آچار و ابزاری از این قبیل با طول کمتر از ۱۸ سانتیمتر ممنوعیتی ندارند. ولی در مورد این قبیل ابزار نیز قوانین در ایرلاین ها و فرودگاه های مختلف تفاوت داشته و بهتر است از به همراه داشتن آنها اجتناب کنیم. پیشنهاد میشود حتی در صورت عدم ممنوعیت در حمل وسایلی چون چکش، دریل،متهدیل، اره و اهرم آنها را در چمدان یا یک کوله گذاشته و تحویل قسمت بار هواپیما دهید. علاوه بر این وسایلی چون میل بافتنی و قلاببافی را نیز نمیتوان جهت سرگرمی در داخل کابین هواپیما به همراه داشت.
وسایل ورزشی و چوب
به همراه داشتن هرگونه وسایل ورزشی که قابلحمل در کیف نباشد به داخل اتاقک هواپیما ممنوع است. وسایلی همچون چوب بیلیارد و بیسبال، اسکی، چوب گلف، چوب هاکی، بیسبال، قلاب ماهیگیری،راکتهای سنگین و هر وسیله ورزشی از این قبیل باید تحویل بخش بارگیری هواپیما گردد.
لوازمآرایش
لوازمآرایشی و بهداشتی همچون فر مژه، موچین، ریمل، لاک پاککن، ناخنگیر، ریشتراش یا قیچی ابرو نیز به داخل اتاقک هواپیما ممنوع بوده و باید در چمدانها قرار دادده شوند.
اشیای عتیقه
اشیایی که عتیقه هستند، کتابهای خطی، سنگهای گرانقیمت و یا هر شیئی که جزء میراث فرهنگی کشور باشد در لیست اشیای ممنوعه در پرواز بوده و در داخل فرودگاه ضبط میگردند. علاوه بر این فرش دستبافت با مساحتی بیش از ۲۴ مترمربع نیز غیرقابلحمل در هواپیما میباشد.

ابزارآلات موسیقی
به همراه داشتن سازهای موسیقی در پرواز ممنوعیتی ندارند ولی سازهایی با اندازه بیش از ۱۲۰ سانتیمتر باید تحویل قسمت بارگیری شده و قابلحمل در اتاقک هواپیما نمیباشند.
بهطور کلی بخشی از اشیایی که در بالا ذکر شد جزء وسایلی نیستند که بهطور عادی و روزمره از آنها استفاده کنیم. علاوه بر آن اشیای دیگری نیز در بالابودند که ازنظر شرکتهای هواپیمایی خطرساز هستند. ازاینرو بهتر است تا قبل از شروع پرواز بهطور دقیق درباره ممنوعیت وسایل همراه خود اطمینان حاصل کرده تا در زمان پرواز به مشکلی برنخورید.
نکاتی که بهتر است قبل از سفرهای هوایی بدانید :
- ترس از پرواز و راه های غلبه بر آن
- 10 نکته که درباره ی سرویس بهداشتی هواپیما که نمی دانید
- 5 مورد از کثیف ترین بخش های هواپیما
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد سفرهای هوایی به صفحه ی دانستنی های پرواز مراجعه کنید